Zgłoszenie
Składniki:
Bakłażan
Żółta cukinia
400g pomidorów podłużnych z puszki (lub bardzo soczyste świeże pomidory)
100g pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
papryczka chilli
cebula szalotka
30g sera ricotta salata (solona ricotta jest dostępna we włoskich sklepach, możemy ją zastąpić twardym, kozim serem)
1 łyżeczka oregano
garść świeżej bazylii
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta soli
75ml oliwy z oliwek
400g makaronu spaghetti
Bakłażana i cukinię myjemy, oczyszczamy skórkę, kroimy na grube plastry a następnie każdy plaster na cztery części. Układamy na desce, posypujemy solą i odstawiamy na 60 minut.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy, bakłażana i cukinię smażymy z każdej strony na złoto, dodajemy pokrojoną w pióra szalotkę. Zmniejszamy gaz, dodajemy pomidory z puszki, pokrojone chilli, oregano i wyciśnięte ząbki czosnku. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu dusimy 12minut, dodajemy pokrojone na cząstki pomidorki koktajlowe i dusimy jeszcze 3 minuty.
Wyłączamy ogień, dodajemy pieprz i porwane listki oregano. Przed podaniem sos posypujemy tartą soloną ricottą.