Zgłoszenie

Karolina

Spaghetti pomidorowo-warzywne z kulkami mięsnymi

Głosy:  1/1 17

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos i mięsne kulki.

Mięsne kulki: mięso mielone, jajko, dwie łyżki parmezanu, drobno pokrojoną cebulę mieszamy z odrobiną soli, pieprzu, cząbrem i startym jednym czosnkiem. Formujemy małe kuleczki (wyszło ok 23 sztuk), które następnie smażymy na oleju na złoty kolor.

Sos pomidorowo-warzywny: podsmażamy na odrobinie oliwy z masłem drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy cienko pokrojone łodygi selera oraz paprykę posiekaną w kostkę. Podsmażamy na małym ogniu przez ok 2-3 minuty, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Chwilę mieszamy i dodajemy passatę oraz przecier pomidorowy, przykrywamy głęboką patelnię lub garnek, aby całość poddusiła się. Po około 5 minutach dolewamy wino, przykręcamy ogień i dusimy warzywa kolejne 5 minut. Następnie dodajemy do smaku pieprz, wyciśnięte 2 ząbki czosnku oraz sól. Na desce drobno kroimy kilka listków bazylii. Na koniec do sosu wrzucamy mięsne kulki i pokrojoną bazylię, dusimy 2 minuty.

Na talerz nakładamy odpowiednią porcję makaronu, dodajemy gęsty sos pomidorowy z kulkami mięsnymi. Posypujemy resztą parmezanu i przyozdabiamy listkami bazylii.