Zgłoszenie

Adrian

Spaghetti po lekarsku

Głosy:  1/1 1

300 g makaronu spaghetti barilla
400g mięsa mielonego wołowego
łyżka koncentratu pomidorowego
500g przecieru/passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
jedna mała cebulka
młode liście mniszka lekarskiego
bazylia, oregano, sól, pieprz
parmezan starty
łyżka oliwy z oliwek
Cebulkę kroimy w drobną kostkę wspólnie z obranym ząbkiem czosnku. Rozgrzewamy patelnię po czym wlewamy oliwę z oliwek. Po chwili wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy mieszając. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone. Podsmażamy intensywnie mieszając i rozdrabniając mięso. Gdy mięso będzie wystarczająco podsmażone dodajemy pieprz, sól, bazylię oregano. Mieszamy. Po chwili dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego wraz z passatą pomidorową. Zmniejszamy ogień i czekamy aż pasatta odparuje a sos zgęstnieje. Jednocześnie w 2 l osolonej wody gotujemy 200g makaronu barilla ok. 9 minut. Makaron odlewamy, podajemy z wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy liśćmi mniszka lekarskiego i startym parmezanem.

Dzięki temu daniu żaden student nie zginie z głodu w trakcie sesji 🙂