Zgłoszenie
Makaron Barilla Spaghetti i odrobinę Farfalle,
Pomidory krojone z puszki,
1 średnia cebula,
50 g prawdziwego masła,
4 łyżki oliwy z oliwek,
świeża bazylia,
1 papryczka chilli,
sól,
Parmezan do posypania,
Wstawiamy wodę na makaron i zabieramy się za przygotowanie sosu.
Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Cebulę i chilli kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażamy, do momentu aż się zeszkli i dokładamy pomidory z puszki, całość solimy i mieszamy od czasu do czasu. Gdy składniki się połączą dodajemy leciutko posiekane lub najlepiej całe liście świeżej bazylii. Sos jest już gotowy i możemy go odstawić na bok. Kiedy woda na makaron zacznie się gotować, solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z makaronem. Podajemy posypany parmezanem i przyozdobiony listkiem bazylii.
Smacznego!