Zgłoszenie
Składniki:
2 porcje:
200 g spaghetti
20 dużych krewetek
75 g pasty z atramentem kałamarnicy
2 ząbki czosnku
5 łyżki oliwy extra vergine
1 ostra papryczka
kilka gałązek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przepis:
Nastawić do ugotowania makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany w plasterki czosnek. Jak tylko oliwa przejmie aromat czosnku dokładamy na patelnię pokrojona w paseczki papryczkę chili oraz obrane krewetki. Dolewamy na patelnię kilka łyżek wody z makaronu, pastę z atramentem kałamarnicy i smażymy kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy posiekana natkę pietruszki i ugotowany makaron. Mieszamy razem na patelni aby powstały sos okrył makaron. Wykładamy na talerze posypując do smaku parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.