Zgłoszenie
Składniki:
Spaghetti Barilla
Buraki
Boczek
Serek kozi typu śmietankowego
Orzechy włoskie
Cebula
Czosnek
Sòl
Pieprz
Natka pietruszki
Makaron spaghetti Barilla gotujemy al dente. Surowe buraczki (obrane i umyte) za pomocą przystawki do maszynki do mięsa lub maszynki do warzyw kroimy na spaghetti (jeśli nie mamy takiej przystawki buraczki można ugotować tak żeby były jędrne i pokroić w kostkę, danie będzie ròwnie pyszne). Na patelni wytapiamy plastry boczku i podsmażamy na zloty kolor do uzyskania chrupiących chipsòw. Czipsy zdejmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Na patelnię bo boczku wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy serek kozi typu śmietankowego i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy natkę pietruszki, sòl i pieprz. W powstały sos wrzucamy spaghetti i spaghetti buraczane i mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi, dekorujemy chipsami z boczku i kozim serkiem. Podajemy z rukolą.