Zgłoszenie

Karolina

Spaghetti gotowane w winie, z sosem szpinakowym i prażonymi migdałami

Głosy:  1/1 126

Składniki:
makaron spaghetti (Barilla) – ok. 150 g
czerwone wytrawne wino – 2 szkl.
ser Grana Padano – 20-30 g.
świeży szpinak – 4 garście
szalotka – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki + 1 duży ząbek do gotowania makaronu
płatki migdałów – 2 łyżki
masło – 2 łyżki
jogurt grecki – 1 kopiasta łyżka
liść laurowy – 1 szt.
sól, pieprz

Przygotowanie:
Migdały prażymy na suchej patelni do zrumienienia, po czym odstawiamy. Na tej samej patelni na rozgrzanym maśle szklimy szalotkę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy szpinak, mieszamy i pozwalamy mu zmięknąć, ka koniec dodając jogurt. Doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy patelnię na bok.

Makaron gotujemy al dente (nie może być miękki!). Przelewamy wodą na sitku, a do tego samego garnka wlewamy wino i dodajemy ząbek czosnku, najlepiej pocięty. Doprowadzamy wino do wrzenia, dodajemy makaron i gotujemy maksymalnie 5 minut, po czym odsączamy na sitku. Makaron przekładamy na patelnię ze szpinakiem i podgrzewamy przez kilka minut mieszając. Na gorący makaron ścieramy ser, posypujemy danie prażonymi migdałami i podajemy.

Smacznego!