Zgłoszenie
Składniki:
•Seler naciowy
•1/2 kg marchwi
•2 kartoniki sosu pomidorowego 500 ml
•1 słoiczek koncentratu pomidorowego
•1/2 kg mięsa mielonego
•Makaron Barilla
•1 łyżeczka bazylii
•1 łyżeczka oregano
•Pół łyżki stołowej soli
•Pół łyżki stołowej cukru
•Pieprz do smaku
•Oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Posiekać w plasterki seler i marchew. Do głębokiego garnka nalać pół cm oliwy z oliwek. Gdy jest rozgrzana wrzucić seler naciowy na pięć min pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodać marchew i posypać cukrem. Dusić, aż lekko zmięknie. Do warzyw dodać mięso. Doprawić solą,pieprzem,bazylią oraz oregano. Dusić pod przykrycie Ok.10min. W tym czasie gotujemy posoloną wodę na makaron. Gdy mięso będzie odpowiednie do spożycia dolewamy sosy pomidorowe i koncentrat. Gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Gotujemy również makaron. Po odcedzeniu makaron polewamy sosem. Dekorujemy świeżym listkami bazylii lub oliwkami. Przepis jest wyśmienity również w wersji wegetariańskiej.
Smacznego!