Zgłoszenie

Joanna

Spaghetti di rosa (pesto z buraka)

Głosy:  1/1 17

3-4 porcje

[składniki]
– 300 g makaronu Barilla Spaghetti n5
– 2 średnie buraki
– około 20 g sera feta plus trochę do dekoracji
– około 50 g sera sera cheddar plus trochę do dekoracji
– 2 garście prażonego słonecznika
– 2 łyżki oliwy
– natka pietruszki do dekoracji
– pieprz do smaku

[wykonanie]
– buraki obrać, pokroić na plasterki i ugotować na parze do miękkości
– łuskane pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni
– ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu
– zrobić pesto z buraków: buraki, słonecznik, ser feta i oliwę zblendować na gładką masę, doprawić świeżo mielonym pieprzem
– makaron odcedzić i zmieszać z 3-4 łyżkami buraczanego pesto i startym serem cheddar
– podać z kostkami fety, startym cheddarem, natką pietruszki i oprószyć świeżo mielonym pieprzem