Zgłoszenie

Anna

Spaghetti con polpette

Głosy:  1/1 7

Składniki:
makaron Barilla Spaghetti n.5
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 kulka mozzarelli
2 szklanki passaty pomidorowej
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
garść bazylii
sól
pieprz

Wykonanie:
1. Mielone mięso doprawić solą i pieprzem i uformować kulki.
2. Na patelnię wlać oliwę, zeszklić pokrojone w drobną kostkę cebulę, czosnek, selera i marchewkę. Smażyć ok 5 minut.
3. W garnku ugotować makaron według instrukcji podanej na opakowaniu.
4. Na patelnię wrzucić klopsiki, podsmażyć je szybko, aż delikatnie zbrązowieją.
5. Dodać passatę, dusić około 10 minut, następnie dolać wino i dusić jeszcze około 5 minut.
6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Ugotowany makaron zmieszać z klopsikami i sosem, a następnie wyłożyć na foremkę do pieczenia.
8. Kawałki mozzarelli ułożyć na wierzchu.
9. Piec maksymalnie 10 minut w temperaturze +190°C
10. Po wyjęciu z piekarnika, udekorować bazylią.

Smacznego!