Zgłoszenie

Kinga

Spaghetti con i polpettini nella salsa di pomodori

Głosy:  0

Spaghetti z pulpecikami gotowanymi w sosie pomidorowym.
Pulpeciki:
– 300 dag mięsa mielonego (wybrałam szynkę)
– 2 ząbki czosnku + 1 wyciskany
– natka pietruszki
– papryka ostra mielona (pepperoncino)
– papryka słodka mielona
– cebula
– pieprz
– chilli
– sól
– bazylia suszona
– kurkuma
– jajko
– bułka namoczona w mleku
– dwie łyżki bułki tartej

Sos:
– 500 ml bulionu
– puszka pomidorów w puszce lub 4-5 pomidorów
– przyprawy do smaku

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, gdy się rozgrzeje wrzucamy obrany i zgnieciony czosnek, pokrojoną papryczkę chilli oraz pokrojoną drobniutko cebulę. Czekamy aż się zeszkli.
Do miski wrzucamy mięso mielone, zeszkloną cebulę z czosnkiem, namoczoną wcześniej bułkę, przyprawy zgodnie z powyższym wykazem, wbijamy jajko, posypujemy bułką tartą i wyrabiamy mięso. W garnku przygotowujemy sos. Ugotowany wcześniej bulion podgrzewamy i dodajemy pomidory. Doprawiamy do smaku i czekamy aż pomidory będą miękkie.
Jeśli sos jest już gotowy przystępujemy do robienia pulpecików.
Z mięsa wydzielamy malutkie porcje, formułujemy z nich małe kuleczki i wrzucamy do sosu. Gdy już wszystkie będą w garnku – należy pamiętać aby wszystkie pokrył sos, by dobrze się ugotowały – możemy przystąpić do robienia sosu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pozostały czosnek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Dodajemy na patelnię aby się rozprażyły. Gdy nabiorą konsystencji balsamu dodajemy przyprawy do smaku i wrzucamy delikatnie ugotowane pulpeciki. Możemy dorzucić rukolę, aby zaostrzyć smak.
Teraz możemy ugotować makaron. Gdy jest już al dente dorzucamy go do patelni i mieszając chwilę podgrzewamy.
Gotowy makaron nakładamy na talerz. Możemy posypać parmezanem. Dekorujemy bazylią.
Gotowe! Smacznego!