Zgłoszenie
Potrzebne produkty:
– makaron spaghetti
– jajka
– boczek, lub włoska panchetta
– ser (parmegiano regiano lub grana padano)
– świeżo zmielony pieprz
– oliwa z oliwek (zalecam nie filtrowana)
Sposób przygotowania:
– gotujemy makaron (tyle czasu ile jest napisane na opakowaniu, należy pamiętać o dodaniu soli o gotującej się wody przed włożeniem do niej makaronu)
– w tym samym czasie, pokrojony wcześniej boczek (panchetta) podsmażamy na patelni, pamiętamy o tym że boczek jest słony sam w sobie, w związku z tym nie zalecam użycia dodatkowej ilości soli.
– przygotowujemy sos – oddzielamy żółtka od jajek, następnie w misce mieszamy je (żółtka) z oliwą 1:1 . przyjmujemy zasadę, że żółtek jest zawsze o jedno więcej niż osób jedzących makaron. Dodajemy świeżo zmielony pieprz. Sos gotowy czeka w misce na makaron.
– wyciągamy makaron i nie płuczemy go ani zimną ani żadna woda. W przeciwnym razie do naszego ulubionego spaghetti nie będzie przylegał sos.
– wrzucamy makaron i boczek do miski z sosem i mieszamy aż cały sos z dna miski będzie równo rozprowadzony.
PRO TIP: DOBRZE JEST ODLAĆ SOBIE TROCHĘ WODY W KTÓREJ GOTOWAŁ SIĘ MAKARON, MOŻE SIĘ ZDARZYĆ, ŻE ŻÓŁTKA ZACZNĄ SIĘ ŚCINAĆ OD TEMPERATURY MAKARONY, WTEDY NALEŻY DODAĆ TROSZKĘ TEJ WODY W KTÓREJ GOTOWAŁ SIĘ MAKRON AŻ DO UZYSKANIA NALEŻYTEJ KONSYSTENCJI SOSU.
– naszą już gotową carbonare nakładamy na talerz, posypujemy świeżo startym parmezanem i mielonym pieprzem. Listek bazylii wedle uznania.
SMACZNEGO
Ciekawostka dla dociekliwych : Spaghetti Carbonara zasłynęło jako danie podawane górnikom we Włoszech. Krótki czas i prostota przygotowania, a także duża ilość kalorii czyniły z tego specjału idealny posiłek dla ludzi tak ciężko pracujących. Sama nazwa też nie jest przypadkowa gdyż Carbonara po włosku to węgiel.