Zgłoszenie

Agnieszka

Spaghetti Carbonara

Głosy:  0

Składniki jakie użyłam:

1000 g makaronu spaghetti Barilla,
500 g wędzonego boczku,
400 ml śmietanki 30%,
100 ml wody,
4 żółtka,
1 ząbek czosnku,
1 mała cebula
20 ml białego, wytrawnego wina- gdy robię spaghetti tylko dla dorosłych to wlewam ok. 120 ml ponieważ wino nadaje świetny smak potrawy,
4 łyżki tartego sera grana padano,
Sól, Pieprz, gałka muszkatołowa – „na oko”- trzeba to poczuć 🙂

Na samym początku makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ok 12-14 minutach cedzimy. Następnie boczek kroimy w drobną kostkę,nie musi być idealna- ważne aby nie była wielkości kciuka 🙂 Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy, stale mieszając do chwili aż się zrumieni. Cebulę siekamy. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Tym sposobem dbamy o to, aby nie używać dodatkowej niepotrzebnej ilości tłuszczu do dania. Wszyscy przecież jesteśmy FIT! Do cebuli dodajemy moje ulubione winko. W tym czasie drobno kroimy czosnek i przekładamy go na patelnię. Dusimy około 7 minut. Nigdy nie gotuję z zegarkiem w ręku więc może to być 6 albo 9 min. Obserwujemy 🙂 W miseczce mieszamy żółtka, 250 ml śmietany, wodę oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy patelnię z ognia. Gotowe! Prawda, że proste? Można podawać na dwa sposoby. 1. Mieszamy wszystko razem i układamy na talerzu. 2 Najpierw nakładam makaron, następnie sos i posypuję szczyptą sera. Smacznego! Ach… Uwielbiam gotować – najlepiej gotować dla większej ilości osób 🙂 Na moim obiedzie z Barillą było aż 10 osób i wszyscy się najedli!