Zgłoszenie
Potrzebne składniki
– makaron spaghetti
– pierś z kurczaka
– 2 szalotki
– kieliszek czerwonego wina
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 2 łyżeczki cukru trzcinowego
– przyprawa do kurczaka
– sól i pieprz
KROK 1. Cebule szalotki kroimy w małą kostkę i szklimy je na oliwie z oliwek.
KROK 2. Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, oprószamy ją przyprawą do kurczaka i dodajemy do zeszklonej szalotki. Wszystko chwilę przesmażamy, a następnie dodajemy liść laurowy i zalewamy kieliszkiem czerwonego wina. Zawartość patelni smażymy na małym ogniu do momentu delikatnego odparowania alkoholu.
KROK 3. Następnie dodajemy pomidory krojone, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozmaryn oraz cukier trzcinowy i dusimy wszystko około 8 minut.
KROK 4. Na sam koniec do sosu dodajemy słodki sos sojowy i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente.
Życzę smacznego! 🙂