Zgłoszenie

Anna

Spaghetti Barill’nese

Głosy:  1/1 5

około 150 g makaronu Barilla spaghetti
100 – 150 g mielonego mięsa (np. chudej wołowiny, użyłam gładko zmielonej wołowiny jak na tatara)
szklanka bulionu mięsnego
1/3 słoiczka sosu Barilla Basilico
1/3 słoiczka sosu Barilla Arrabbiata
łyżka pesto Barilla Rosso
100 g pomidorów
garść pomidorów suszonych
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i świeżo zmielony pieprz
1/3 łyżeczki oregano w proszku
1 łyżka oliwy extra vergine
2 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera (opcjonalnie)

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić. Zachować około 4 – 5 łyżek wody z gotującego się makaronu.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, sok i nasiona z komór. Miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno starty czosnek i ostrą paprykę. Podsmażyć kilkanaście sekund, włożyć rozdrobnione mięso, bulion mięsny, sól i pieprz, oregano. Smażyć mieszając przez około 1 -2 minuty aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
Dodać sosy Barilla, pesto, pomidory, pomidory suszone, oliwę, kapary i na większym ogniu gotować przez około 1 – 2 minuty. Włożyć ugotowany makaron oraz około 4 łyżek wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzewać przez kilka sekund, odstawić z ognia. Posypać tartym serem. Po odczekaniu minuty sos dodatkowo zgęstnieje.