Zgłoszenie
25 dag makaronu spaghetti Barilla
50 dag mielonego
1 jajo
3 łyżki bułka tarta
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
cukier
400 ml pomidorów w zalewie
olej do smażenia
bazylia
oregano
papryka w proszku ostra
kilka czarnych oliwek
kawałek papryki
1 rzodkiewka
pieprz ziarnisty
1 różyczka brokuła
Klopsiki: Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Dodajemy posiekaną cebulkę, bułkę tartą i wbijamy jajko. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Formujemy małe klopsiki i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Sos: Obieramy cebulę i czosnek. Drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę. Zalewamy wszystko pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy: sól, cukier, pieprz i dusimy na małym ogniu ok 20 min. Doprawiamy bazylią, oregano i ostrą papryką.
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Mieszamy z sosem, układamy na talerzu.
Ozdabiamy klopsiki : oczy wycinamy z rzodkiewki, jako źrenice wbijamy kuleczki pieprzu, brwi robimy z pociętych oliwek, dzióbki wycinamy z papryki, grzebienie robimy z różyczek brokuła. Dekorujemy oliwkami imitującymi jajka. Smacznego!