Zgłoszenie
Skladniki:
2 male bakłażany
160 g spaghetti nr 5 Barilla
40ml oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki passaty
1 puszka krojonych pomidorow
sól, ziola prowansalskie
1 łyżeczka suszonego oregano
Garsc swiezych liści bazylii
20g. tartego sera parmeggiano reggano
Przygotowanie:
Jednego baklazanka pokroic w kostke wielkosci ok 2cm/2cm, wlozyc do miski, dodac wieksza
szczypte soli i odlozyc na ok 20min. Drugiego baklazanka przekroic na pol, opruszyc sola
i odlozy na talerzu rowniez na ok 20min. W miedzy czasie zagotowac osoloną wodę. Do
wrzacej wody włożyć makaron i gotowac do czasu az będzie al dente (ok 8min). Na dużej
patelni rozgrzać 10ml oliwy z oliwek razem z czosnkiem startym na drobnej tarce. Gdy
czosnek będzie lekko zrumieniony dodać drugą łyżkę oliwy oraz bakłażany i smażyć je
przez minutę co jakiś czas mieszając. Dodac puszke krojonych pomidorow i dusic w nich
bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie.Gdy bakłażany będą miękkie dodać passatę
pomidorową i wymieszać. Doprawić solą i ziolami prowansalskimi. W miedzy czasie polozyc
na grillu drugiego baklazana przekrojonego na pol ( ja uzylam grilla elektrycznego)
grillowaac baklazana az mieknie. Grillowanego baklazana polozyc na talerzu a na niego
ulozyc spaghetti z dodatkiem sosu. Całość posypać świeżymi liscmi bazylii oraz startym
parmeggiano regano i VOILÁ smacznego