Zgłoszenie
Składniki;
50 dag makaronu spaghetti
1 cebula drobno posiekana
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 obrana marchew i starta na tarce
1 posiekana łodyga selera naciowego
5 dag pancetty
35 dag mielonej wołowiny
400 ml posiekanych pomidorów pelati z puszki
2 łyżeczki suszonego oregano
125 ml czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy
ser parmezan do dekoracji
bazylia do dekoracji
Przygotowanie;
Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i
pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i „boczek” się zrumienią. Dołożyć
mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać
pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45
min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron
ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po
wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać.
Tradycyjny włoski sos boloński w przeciwieństwie do tego uproszczonego podanego wyżej przepisu wymaga około czterech godzin przygotowania. Mimo braku cierpliwości to danie jest wyjątkowe, jedząc je z moją rodziną czujemy się jak prawdziwi WŁOSI! A dba o to BARILLA!