Zgłoszenie
Składniki:
250 g makaronu Bavette Barilla
150 g wędzonego halibuta (ewentualnie wędzony pstrąg)
2 ząbki czosnku
łyżka orzeszków piniowych (ewentualnie ziarna słonecznika)
garść rodzynek
sok z połowy cytryny
masło (2-3 łyżki)
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy sos.
Obrany i pokrojony czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy orzeszki piniowe, a następnie
rozdrobnionego halibuta, rodzynki. Na koniec dodajemy sok z cytryny, masło oraz
pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron z
odrobiną wody z makaronu i wszystko razem mieszamy. Przekładamy na talerze i ozdabiamy
natką pietruszki.