Zgłoszenie

Alicja

smak lata w carbonare

Głosy:  1/1 67

Smak lata w carbonare

potrzeba:

1 cebula, 2 marchewki, 4 plasterki szynki, pół szklanki śmietany 18%, 2 jajka, sól, pieprz, garść makaronu ugotowanego według przepisu (porcja na 2 osoby), oliwa, 160 g kolorowych pomidorków

-marchewkę obierz i pokrój w pół talarki, wrzuć ją na rozgrzaną patelnie z oliwą, chwilkę podsmaż
– cebulę pokrój w kostkę i dorzuć do marchewki, chwilkę podsmaż
– dodaj pokrojoną w paseczki szynkę, przypraw tak jak lubisz
– na patelnię dodaj ugotowany makaron, wszystko ładnie wymieszaj, smaż na małym ogniu
– do śmietany w szklance wbij dwa jajka i wymieszaj do jednolitej masy, całość dodaj do makaronu, zwiększ do średniej mocy palnik i mieszaj
aż się całość zetnie, pod koniec dodaj ser pokrojony w kosteczkę, będzie się fajnie rozpuszczał
– wyłącz dodaj pokrojone na pół pomidorki, zamieszaj aby było kolorowo

Smaczne szybkie danie do przygotowania w 20 min, idealne na lato, bo szkoda tracić czasu w kuchni, jak jest piękna pogoda.