Zgłoszenie
Składniki: 4 porcje
200 g penne rogate Barilla,
2 filety z kurczaka,
1 szt. brokułu,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
cytryna,
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
sól do smaku,
świeża bazylia,
gałązka rozmarynu,
olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Filety z kurczaka płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki
oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki
czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50
ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze.
Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły (kilka różyczek
pozostawiamy w całości) dodajemy do wywaru z mięsa i całość miksujemy blenderem do
uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy solą
i pieprzem do smaku. Całość zagotowujemy.
Między czasie penne gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Na talerzu układamy makaron (w kształcie słońca, każde pene to jego promyk), dodajemy
sos, kolejną warstwę makaronu na przemian z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Na środku
dodajemy różyczki brokuł i listki świeżej bazylii. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego