Zgłoszenie
Składniki:
– Makaron Barilla (Bavette n. 13)
– oliwa z oliwek
– 4 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka masła
– 1 średnia cukinia
– 1 średnia czerwona cebula
– 3 ząbki czosnku
– oliwki nadziewane cytryną (puszka)
– 4 ćwiartki cytryny
– sos aceto balsamico
– świeżo mielony czarny pieprz
– pęczek natki pietruszki
– ser grana padano
– listek mięty do dekoracji
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
2. Na pateli rozgrzewamy oliwę (4 łyżki), dodajemy pokrojoną w ćwiartki cukinię i posiekaną cebulę. Składniki smażymy do zarumienienia z dodatkiem świeżo mielonego czarnego pieprzu.
3. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę (5 łyżek), dodajemy bułkę tartą, a gdy bułka się zarumieni dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy na wolnym ogniu, mieszając. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę masła, mieszamy.
4. Po odcedzeniu makaronu mieszamy go z przygotowanymi składnikami, dodajemy świeżo pokrojoną natkę pietruszki oraz oliwki.
5. Przygotowane danie podajemy z sosem aceto balsamico oraz ćwiarką cytryny do skropienia. Całość posypujemy startym serem i dekorujemy listkiem mięty.
Smacznego!
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2