Zgłoszenie

Piotr

Shrimp & Prosciutto Rigatoni

Głosy:  1/1 110

Składniki:

– Makaron Barilla Rigatoni
– Krewetki Jumbo
– Szalotki
– Białe Wino wytrawne
– Prosciutto lub szynka dojrzewająca
– Bulionetka Drobiowa
– Świeży Szpinak
– Czosnek
– Masło
– Pomidorki Cherry
– Oliwa z oliwek
– Sól, pieprz cytrynowy, bazylia, oregano

1. W gorącej wodzie rozpuszczamy bulionetkę. Jednocześnie gotujemy makaron al dente.

2. Z krewetek zdejmujemy pancerz i wyciągamy jelita. Odcinamy głowy jeżeli są.

3. Szalotki obieramy i kroimy w paski (tak jak cebulę). Podobnie z czosnkiem.

4. Prosciutto kroimy w paski, szpinak myjemy w zimnej wodzie.

5. Pomidorki cherry kroimy na połówki.

6. Ugotowany makaron płuczemy zimną wodą i kładziemy kostki lodu aby uniknąć rozgotowania.

Następnie:

1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Następnie w kolejności:

– wrzucamy krewetki (smażymy około 30 sekund na każdej ze stron),
– szalotki
– czosnek
– pomidorki cherry
– sól, pieprz cytrynowy
– prosciutto / szynka dojrzewająca

2. Co chwilę mieszamy, a następnie dodajemy białe wino. Po odparowaniu alkoholu z wina wlewamy bulionetkę.

3. Dodajemy bulionetkę. Jak zacznie wrzeć, dodajemy dużą łyżkę masła i rozprowadzamy w wywarze. Dzięki temu uda nam się go trochę zagęścić. Dodajemy bazylię.

4. Próbujemy sosu, dodajemy sól i pieprz do smaku jeżeli zajdzie taka konieczność

5. Kiedy rozprowadzimy całe masło w wywarze, dodajemy makaron i mieszamy. Następnie dodajemy szpinak i ponownie mieszamy.

5. Gdy liście szpinaku zrobią się miękkie, nakładamy potrawę na głęboki talerz lub miskę i posypujemy oregano. Opcjonalnie można posypać startym serem.