Zgłoszenie
Składniki:
kilka liści sałaty rzymskiej
garść suchego makaronu w kształcie casarecce
1 jajko
1/3 ogórka zielonego
kilka rzodkiewek
50 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
koperek
sos:1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy w wodzie przez 5 min na twardo, a następnie przekładamy je do zimnej wody. Myjemy warzywa i osuszamy. Sałatę rwiemy wprost na talerz. Na sałacie układamy makaron. Ogórek i rzodkiewki kroimy w plasterki i układamy pomiędzy makaronem. Na środku układamy odsączonego tuńczyka. Jajko obieramy ze skorupki i kroimy w grube plastry, układamy naokoło ryby. W tuńczyka wkładamy koperek. Sos:mieszamy składniki na sos i polewamy sałatkę przed podaniem.