Zgłoszenie
Sałatka włoska
Składniki:
1) 120 g makaronu Farfalle Barilla
2) ok. 70 g salami
3) zielona papryka
4) mozzarella
5) 10 pomidorków koktajlowych
6) pęczek świeżej bazylii
7) olej
8) ocet winny
9) ocet balsamiczny
10) sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
2. Salami kroimy w cienkie paski, natomiast paprykę i mozzarellę w kostkę.
3. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
4. Listki bazylii siekamy.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy 4 łyżki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego i łyżkę octu
winnego i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
6. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski i delikatnie mieszamy, następnie
polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę najlepiej odstawić na kilka minut, żeby smaki się
„przegryzły”.
Smacznego