Zgłoszenie
SKŁADNIKI
• łyżka orzeszków pinii (można zastąpić pestkami słonecznika lub płatkami migdałowymi)
• pełna łyżka pesto Calabrese Barilla
• średni pomidor
• miękkie awokado
• pełna łyżka pesto zielonego bazyliowego
• plasterek cytryny
• ok 70 g mozzarelli w kulce
• kawałek twardego sera np. parmezan czy grana padano
• kilka liści sałaty karbowanej
• sól i świeżo zmielony pieprz
• świeża bazylia – kilka listków
Mocno rozgrzać suchą patelnię i podprażyć orzeszki do zarumienienia. Awokado obrać, usunąć pestkę i miąższ pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Delikatnie wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny i z zielonym bazyliowym pesto. Pomidora umyć i pokroić w kostkę podobnej wielkości jak awokado. Wymieszać z pesto Calabrese. Mozzarellę poszarpać palcami na mniejsze kawałki, takie „na raz”. Parmezan pokroić w jak najcieńsze plasterki.
Na talerze wyłożyć porwane liście sałat. Oprószyć solą i pieprzem. Na sałatę wyłożyć awokado, mozzarellę i pomidora,. Obsypać orzeszkami i parmezanem. Ponownie oprószyć solą i pieprzem (uwaga na ilość soli, gdyż samo pesto i parmezan mogą być już mocno słone). Udekorować bazylią tuż przed podaniem.