Zgłoszenie
2 duże buraki,
pęczek szparagów,
makaron Penne Rigate,
pieczony kurczak,
ocet jabłkowy,
oliwa,
sól, pieprz
Buraki myjemy dokładnie, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 45 minut, lub aż zmiękną. Jeszcze ciepłe obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Sok, który się zbierze zachowujemy.
Szparagi obieramy, jeżeli są grube, odłamujemy zdrewniały koniec i parzymy w osolonym wrzątku z octem jabłkowym przez kilka minut, aż zmiękną.
Kurczaka pieczonego, ja użyłem z poprzedniego dnia z obiadu kroimy w kostkę. W podobnej wielkości kawałki kroimy szparagi.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak aby był al dente. Łączymy makaron z burakami, szparagami oraz kurczakiem. Jeżeli kurczak miał skórę, to możemy ją szybko przysmażyć na suchej patelni(dociskając szklanką do dna) tak, aby była chrupka.
Z zachowanego soku z buraków robimy następujący sok; 2 łyżki soku łączymy z 1 łyżeczką octu jabłkowego oraz 2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy dokładnie ze składnikami sałatki. Podajemy w temperaturze pokojowej. Smacznego 😉