Zgłoszenie
250g makaronu fusilli
1 brokuł
3 pomidory
1/2 żółtej papryki
2 garście młodego szpinaku
50g płatków migdałów
Sos
1 duże avocado
3 gałązki koperku
1/2 łyżeczki startej skorki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
szczypta soli
Sposób wykonania:
Zagotować wodę, osolić i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
Wszystkie składniki na sos blendujemy ok minuty do uzyskania gładkiej konsystencji i łączymy z ugotowanym makaronem.
Brokuły gotujemy na parze ok 4 minut i dzielimy na mniejsze różyczki. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę a pomidory w ósemki.
Dodajemy warzywa do makaronu i wykładamy na talerz wyłożony liśćmi umytego szpinaku. Sałatkę posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.