Zgłoszenie
1 ananas świeży
150 g makaronu Barilla Orecchiette
30 dkg pstrąga łososiowego
1 garść roszponki
10 truskawek
10 pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
melisa świeża
sól, pieprz
przyprawa do ryb
1 łyżka śmietany 18% – gęstej
olej
Pstrąga sole, pieprzę, dodaję przyprawę do ryb i odstawiam a godzinę do lodówki. Ananasa kroję na pół. Ostrym nożem wycinam niejadalny środek. Następnie wycinam miąższ ananasa i kroję w kostkę. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i studzę. Przekładam do miski, dodaję ananasa, truskawki pokrojone i pomidorki. Rybę zawijam w folię aluminiową i smażę na odrobinie oleju na patelni dosłownie po dwie minuty z każdej strony. Pstrąga odwijam z foli, zdejmuję skórę i dzielę na kawałki. Dodaję do sałatki, dokładam śmietanę, natkę i melisę pokrojoną, doprawiam solą, pieprzem. Ananasy napełniam sałatką i dodaję roszponkę. Posypuję natką.