Zgłoszenie

Elżbieta

SAŁATKA MAKARONOWA NA UPALNE DNI

Głosy:  1/1 26

Składniki:
makaron Barilla Collezione – 10 dkg
ogórek świeży – 1 sztuka
rzodkiewki – 7- 8 sztuk
cykoria średniej wielkości – 1 sztuka
żurawina suszona – 20 owoców
łosoś atlantycki wędzony na zimno sałatkowy – 10 dkg
koperek – 2 gałązki
natka pietruszki – 2 gałązki
pieprz czerwony – kilka ziarenek
pieprz cytrynowy – szczypta
sól – szczypta
majonez – 200 ml
Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Ogórek obrać ze skórki, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, połówki pokroić na paseczki.
Cykorię umyć, obrać z gorszych liści, przekroić na pół i pokroić w paski.
Rzodkiewki umyć, przekroić na pół i pokroić.
Żurawinę zanurzyć we wrzątku na 2-3 minuty, odlać wodę.
Koperek i natkę pietruszki drobno pokroić.
Ziarenka pieprzu czerwonego utłuc w moździerzu.
Łososia pokroić na jeszcze drobniejsze kawałki.
Wszystkie składniki połączyć dodając majonez.
Schłodzić w lodówce.
Sałatkę można zjeść w upalne dni zamiast obiadu lub kolacji.