Zgłoszenie
Składniki:
250 g makaronu Barilla Spaghetti n.5
1 – 2 bakłażany (w zależności od wielkości)
5 pomidorów
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 marchewka
2 gałązki bazylii
3 łyżki oliwy
⅓ szklanki czerwonego wina
1 łyżeczka miodu
sól
świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo:
starta mozzarella
kilka pomidorków koktajlowych
listki bazylii do dekoracji
Bakłażana umyć, odciąć zieloną końcówkę. Pokroić w około 5 mm plastry oprószyć solą i pozostawić na 30 minut aby puściły sok.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić cebule i czosnek i zeszklić. Dodać marchew, pomidory i dolać czerwone wino. Całość dusić, aż pomidory się rozgotują, a sos będzie gęsty i aromatyczny. Dodać bazylię i doprawić do smaku sola, pieprzem i miodem. Sos przetrzeć przez sito lub lekko zmiksować. 3 – 4 łyżki sosu odłożyć do miseczki.
Plastry bakłażana osuszyć i usmażyć na gilowej patelni skropionej oliwa. Odłożyć na papier kuchenny aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcja zamieszczoną na opakowaniu.
Ugotowane spaghetti dodać do sosu pomidorowego i wymieszać z 2 łyżkami tartej mozzarelli.
Porcje makaronu zawinąć w plastry bakłażana i spiąć wykałaczkami.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Każdą porcję posmarować łyżeczką sosu pomidorowego i porcja tartej mozzarelli. Do roladek można dołożyć kilka pomidorków koktajlowych, aby razem się zapiekły.
Zapiekać 10 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż ser się roztopi. Roladki z bakłażana podawać z listkami bazylii.
Smacznego :- )