Zgłoszenie
Rigatoni z kalmarami i bobem
½ opakowania makaronu rigatoni Barilla
150 gram kalmarów
100 gram boczku
250 gram bobu młodego
1 szklanka białego wina słodkiego
1 gałązka tymianku
1 cebula
Sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta makaronu Barilla.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w paski. Kalmary oczyszczamy, płuczemy i kroimy w krążki lub w paseczki. Bób płuczemy – jeśli jest nieco wyrośnięty i ma twardą skórkę obieramy go, jeśli jest świeży i młody tylko płuczemy.
Na odrobinie oleju przesmażamy przez 1 minutkę posiekaną cebulę. Kiedy lekko się zeszkli dodajemy pokrojony boczek i smażymy 3 minutki aż boczek i cebulka ładnie się podsmażą. Dodajemy pokrojone kalmary bób smażymy 2 minuty aż kalmary się zetną. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy wszystko 5 minut pod przykryciem. Sos doprawiamy solą i pieprzem – odkrywamy i jeśli jest zbyt dużo płynu lekko odparowujemy.
Na patelnie dodajemy ugotowany, odcedzony makaron – wszystko starannie mieszamy, skrapiamy oliwą i oprószamy pieprze, serwujemy gorące, smacznego 😀