Zgłoszenie
Składniki(porcja dla 2 osób) :
-100 sera gorgonzola picante
-200 g śmietany 18%
– szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej
-kilka pomidorków koktajlowych
-rukola
-2 ząbki czosnku
-oliwa z oliwek
-parmezan
-szynka parmeńska (3 plastry)
– 300g makaronu rigatoni – Barilla
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać śmietanę, cały czas mieszając. Następnie dodać pokrojoną na kawałki gorgonzolę i mieszać aż do rozpuszczenia. Doprawić gałką muszkatołową. Na drugiej patelni na oliwie podsmażyć pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską. W między czasie w piekarniku grillować przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać. Wyłożyć na talerze kolejno: makaron z sosem, szynkę, pomidorki koktajlowe. Posypać świeżo startym parmezanem i udekorować rukolą. Delektować się 🙂