Zgłoszenie

Monika

Rigatoni z cukinią i szparagami

Głosy:  1/1 1

Makaron 🍝 z cukinią i szparagami podałam, który z zieloną 💚 pietruszką, pikantnymi 😈 kiełkami dodatkowo zmieszałam. Po wierzchu płatkami sera posypałam i z wielkim smakiem się zajadałam. Danie wegetariańskie, w kolorze zieleni 💚, dla każdego, co czas ⏰ sobie ceni, bo obiad, szybko dla całej rodziny 👪 ugotuje i w nim się rozsmakuje. Nutę cytrynową uzyskacie, jeśli do smażenia trawy cytrynowej dodacie.
Składniki:
1 duża biała cebula,
300 g cukinii,
garść zielonych szparagów ok. 0,5 kg,
250 g makaronu rigatoni Barilla,
3-4 łyżki oleju rzepakowego,
1 szt. trawy cytrynowej,
garść zielonej pietruszki,
garść kiełków np. pikantnych,
pieprz czarny mielony do smaku,
sól do smaku,
1 płaska łyżeczka soli,
wiórka twardego sera np. grana padano.
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Zalewamy je bardzo zimną wodą i pozostawiamy na ok. 10 min. Dzielimy na mniejsze kawałki.
Następnie zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru i łyżeczki soli, gotujemy 2-3 min w zależności od ich grubości. Szparagi mają być tylko podgotowane, odcedzamy.

Cebulę kroimy na wiórka, cukinię w cienkie paski, pietruszkę siekamy.
Trawę cytrynową nacinamy nożem, przez uderzenie jego tępą str.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
W tym samym czasie przygotowujemy warzywa.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem trawy cytrynowej.
Podsmażamy na nim cebulę (z 1/3 łyżeczką cukru), następnie dodajemy cukinię, krótko przesmażamy i doprawiamy sola.
Na sam koniec dokładamy szparagi, smażymy bardzo krótko tylko tyle żeby się podgrzały. Trawę cytrynową można wyjąc (jej się nie będzie jadło).
Dodajemy makaron, pietruszkę, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.
Makaron podajemy z pikantnymi kiełkami i płatkami sera żółtego.
Rada: żeby uzyskać płatki z sera, wystarczy go zeskrobywać nożem. Można posypać startym na tarce.
Smacznego!