Zgłoszenie

Małgorzata

Ravioli alla caprese

Głosy:  1/1 9

Składniki:

Ciasto na makaron:
100g mąki
1 duże jajko (L)

Nadzienie do ravioli:
180g białej mozzarelli
30g pesto alla genovese Barilla

Sos pomidorowy:
1/2 puszki krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku

Dodatkowo świeżo zmielony pieprz, dwie łyżeczki pesto i kilka listków bazylii.

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto na makaron. Mąkę mieszamy z jajkiem, po czym zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przykrywamy miską na podsypanym mąką blacie na 20-30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos i farsz. Do rondelka wlewamy łyżkę oliwy i zmiażdzony nożem ząbek czosnku i podgrzewamy. Po chwili dodajemy pomidory z puszki i bazylię. Dusimy przez ok. 5min od zagotowania – aż część płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki sos. Można doprawić solą.

Mozzarellę kroimy w kostkę 0,5-1cm. Dodajemy pesto alla genovese Barilla. Mieszamy aż pesto dokładnie pokryje kosteczki sera.

Ciasto na makaron cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką. Na połowie ciasta w kilkucentymetrowych odstępach układamy po łyżeczce nadzienia. Naokoło farszu smarujemy pędzelkiem nawilżonym w wodzie. Zakrywamy wszystko drugą połową ciasta, dociskając brzegi jak najbliżej farszu i wycinamy ravioli radełkiem lub wykrawaczką (w ostateczności nada się zwykła szklanka 😉 ). Brzegi można udekorować widelcem.

Gotujemy ravioli kilka minut w osolonym wrzątku ( 1l wody i łyżka soli na 100g makaronu). Podajemy na ciepłym sosie pomidorowym, delikatnie polane oliwą z łyżeczką pesto alla genovese i listkami bazylii. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!