Zgłoszenie
SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajo
szczypta soli
1 łyżeczka bazylii
2. Zalewa:
4 jaja
300g śmietany 18%
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka rozmarynu
0,5 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka bazylii
świeżo mielony kolorowy pieprz
3. Farsz:
200g spaghetti barilla
0,5 puszki kukurydzy
300g kiełbasy
kilka pomidorków koktajlowych
1 opakowanie mozzarelli
2 łyżeczki bazylii
4. Dodatkowo:
masło do natłuszczenia formy
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim natłuszczoną wcześniej formę (Farszu jest dużo, należy wybrać formę z wysokim brzegiem- ok. 5cm). Podpiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopniu.
2. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia.
3. Kiełbasę kroimy w kostkę.
4. Na podpieczony spód wykładamy połowę przygotowanej kukurydzy i połowę kiełbasy. Przykrywamy makaronem.
5. Równomiernie rozsypujemy resztę kukurydzy i kiełbasy.
6. Zalewa: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zalewamy przygotowany farsz.
7. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, rozkładamy na farszu, lekko zagłębiając je w makaronie.
8. Mozzarellę ścieramy na tarce. Rozsypujemy na przygotowanym quiche. Całość obsypujemy bazylią.
9. Zapiekamy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Dekorujemy listkami bazylii. Danie podajemy na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu (saute również świetnie się sprawdza) oraz lekką sałatką.
SMACZNEGO!!!!