Zgłoszenie
Aneta
Składniki: {4 porcje}
60 dag wątróbki cielęcej
50 dag makaronu Barilla Penne Rigate
2 jabłka
2 cebule
2 ziarenka pieprzu czarnego
2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
pieprz
sól
majeranek
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
duża patelnia
Wykonanie:
Makaron przygotować, według przepisu na opakowaniu.
Wątróbkę oczyścić, umyć, oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać
pokrojoną cebulę, pokrojone jabłko, wrzucić ziarenka pieprzu, ziela, listki laurowe,
oraz przyprawić małą łyżeczką majeranku, całość dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Wątróbkę przed podaniem doprawić pieprzem i solą do smaku.
Podawać z makaronem i powstałym sosem, albo z frytkami.
Udekorować ćwiartkami jajka na twardo, koperkiem, pomidorem, wedle uznania.