Zgłoszenie
makaron penne 250g
boczek wedzony 300g
1cebula
4pieczarki
ser zolty 250g
sos:
smietana 12% 300ml
woda pol litra
przyprawy do tego wg uznania sól czosnkowa papryka slodka pieprz czarny
3zabki czosnku
szczypiorek
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce, zostawić część do posypania na wierzchu resztę sera
dodawać między wartswy składników.
Do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego wrzucić warstwy:
makaron penne, boczek wedzony pokrojony w paski, 1 cebulę pokrojoną w pół krążki, 4
pieczarki pokrojone w plastry. Przygotować sos – smietana 12%, 0,5 l wody,
przyprawy wg uznania sól czosnkowa papryka slodka pieprz czarny, rozgniecione 3 zabki
czosnku oraz drobno skrojony szczypiorek , wszystko zagotować i zalać składniki
zapiekanki. Posypac serem na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok
35-40min