Zgłoszenie

Aneta

Pulpety mięsno-warzywne z makaronem Barilla

Głosy:  0

składniki: {4 porcje}
PULPETY:
50 dag mięsa mielonego z indyka
2 ugotowane marchewka
1 por
2 jajka
3 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do obtoczenia
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól
SOS:
2 łyżki śmietany 18%
600 ml wody {wrzątku}
1 cebula
1 ugotowana marchewka
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
pieprz
sól
olej do smażenia
MIZERNIA Z WARZYW:
2 ogórki
2 pomidory
2 łyżki posiekanego koperku
300 ml kefiru
pieprz
sól
OPRÓCZ TEGO:
50 dag makaronu Penne Rigate Barilla

Wykonanie:
PULPETY: Marchewkę pokroiłam w kosteczkę. Por posiekałam w małą kosteczkę, warzywa razem z jajkami, bułką tartą , natką dodałam do mielonego mięsa. Masę przyprawiłam szczodrze pieprzem i solą do smaku i wyrobiłam. Z masy formowałam pulpety, obtoczyłam w bułce tartej i podsmażyłam na oleju.
SOS: Cebulę posiekałam i zeszkliłam na 1 łyżce oleju, dodałam marchewkę pokrojoną w małą kosteczkę, dodałam przecier pomidorowy, całość podgrzewałam przez chwilę, po czym wlałam 600 ml wrzątku, doprawiłam całość szczodrze pieprzem i solą do smaku, mąkę zahartowałam ze śmietaną i wlałam do sosu, dodałam pulpety i gotowałam 5 minut.
MIZERIA Z WARZYWAMI: Warzywa obrałam, pokroiłam w małą kostkę, wymieszałam z kefirem, posiekanym koperkiem i przyprawiła szczodrze pieprzem i solą do smaku.
MAKARON: Ugotowałam według przepisu na opakowaniu.