Zgłoszenie
Jak na prawdziwą carbonarrę przystało w przepisie nie znajdziemy śmietany 🙂
400 g makaronu spaghetti Barilla
350 g guanciale (ewentualnie można zamiast guanciale dać boczek, jednak dla jedynego w swoim rodzaju smaku najlepiej użyć guanciale)
4 żółtka jajek
100 g sera pecorino
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Pokroić guanciale (lub boczek) w paski i podsmażyć na patelni z odrobiną łyżką oliwy. W tym samym czasie należy ugotować makaron Barilla wrzucając do wrzącej wody, by był al dente – najlepiej 8-9 minut. Trzeba pamiętać, by nie wylewać wody od ugotowanego makaronu, bo ma w sobie dużo smaku! Wrzucić makaron na patelnię. Następnie wrzucić zawartość patelni do miski, dodać żółtka i ser starty na małych oczkach tarki i od razu mocno wymieszać, by nie powstała nam jajecznica. Możemy dodać trochę pozostałej wody po makaronie, która na pewno może dodać pysznego aromatu i smaku naszemu daniu. Podaną carbonarrę posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego! 🙂