Zgłoszenie

Agnieszka

Pizza wegetariańska

Głosy:  1/1 6

Pizza wegetariańska
Składniki:
ciasto:
około 1,5 szklanki mąki (moja była orkiszowa)
4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
trochę soli i cukru
mniej więcej ¼ kostki świeżych drożdży
pół szklanki wody
Składniki na pizzę:
sos Barilla (w moim przypadku był z bazylią)
Kilka oliwek czarnych i zielonych
mała cebulka
2-3 ząbki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
kulka sera mozzarella

Przepis:
Ciasto: drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą i łyżeczką cukru a następnie pozostawiamy na jakieś 15 min, następnie wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę oraz wodę i zaczynamy wyrabiać. Wyrabiamy dotąd aż ciasto przestanie nam się kleić do rąk, w razie konieczności podczas wyrabiania dodajemy wodę lub mąkę w celu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Gotowe ciasto odstawiamy w przykrytej ściereczką misce na 1,5 do 2 godzin w ciepłe miejsce. Powinno ono w tym czasie podwoić swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy na grzanie góra dół na temperaturę 230 stopni.
Gotowe ciasto ja rozciągam ale można je również rozwałkować na cienki placuszek i układamy na blasze delikatnie posypanej mąką. Ciasto smarujemy sosem Barilla na nim układamy (ilości według gustu) posiekany czosnek, cebulkę posiekaną w piórka, pokrojone w plasterki oliwki i przekrojone pomidorki koktajlowe a następnie wkładamy na jakieś 12 – 14 min do piekarnika, po tym czasie wyjmujemy pizzę, posypujemy startym serkiem mozzarella i wstawiamy do piekarnika jeszcze na jakieś 5 min. Jeśli chcemy żeby serek był mocniej podpieczony posypujemy pizzę wcześniej.
Gotową pizzę można jeszcze polać sosem Barilla Arrabiata i posypać świeżymi listkami bazylii.
Taka jest moja wersja jednak z doborem składników można oczywiście pofantazjować ….