Zgłoszenie
Porcja dla 3 osób
Ciasto:
250g mąki pszennej
25g drożdży w kostce
około 150ml ciepłej wody
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
Dodatki:
Sos Basilico Barilla
150g tartej mozzarelli
50g szynki dojrzewającej
6 pomidorków koktajlowych
30 g rukoli
Do miseczki wsypać 3 łyżki mąki, cukier, rozkruszyć drożdże i zalać 50ml ciepłej wody. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i olejem. Dodać drożdże, wymieszać i dolać resztę wody. Ciasto zagniatać tak długo, aż będzie gładkie i mięciutkie. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście dokładnie rozprowadzić sos Basilico Barilla, posypać serem, ułożyć poszarpaną na kawałki szynkę i pokrojone na połówki pomidorki. Piec przez 15 minut. Po upieczeniu posypać umytą rukolą. Smacznego!