Zgłoszenie
Składniki na 4 mniejsze pizze:
250 g mąki typu 00
8 g suszonych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżka oliwy
200 ml wody w temperaturze około +30°C
słoik sosu pomidorowego Barilla Basilico
20 plasterków włoskiej salame piccante
4 kulki mozzarella di bufala
16 czarnych oliwek
bazylia
1. Przesiać mąkę, dodać sól, cukier i drożdże, wymieszać.
2. Zrobić wgłębienie, dolać wodę zagarniając ciasto do środka.
3. Zacząć zagniatać ciasto, po minucie dodać oliwę, wyrabiać jeszcze około 4 minuty aż składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie aksamitne.
4. Przykryć ciasto ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce, poczekać przynajmniej godzinę zanim wyrośnie.
5. W tym czasie przygotować wszystkie składniki.
6. Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić je na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować.
7. Rozsmarować sos pomidorowy Barilla Basilico na każdej pizzy i dodać resztę składników.
8. Piec w temperaturze +250°C przez około 4 minuty.
9. Po wyjęciu z piekarnika udekorować świeżą, aromatyczną bazylią.
Smacznego:)