Zgłoszenie

Monika

Penne ze szpinakiem

Głosy:  0

200 g makaronu Penne Barilla
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
200 g szpinaku mrożonego
2 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki tartego sera parmezan
2 jajka

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyłowić go z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Na patelnię włożyć masło z oliwą oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, smażyć przez około 1 minutę. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, aż całkiem się rozmrozi. Dodać makaron oraz śmietankę kremówkę. Wszystko wymieszać i zagotować aż sos oblepi makaron. W międzyczasie raz przemieszać. Odstawić z ognia.
Ugotować jajka w koszulce: zagotować wodę, zmniejszyć ogień. Do 2 miseczek wbić jajka a następnie delikatnie wlać je do wody. Gotować na minimalnym ogniu przez około 1 minutę lub do czasu aż białko się zetnie, żółtko ma pozostać płynne. Wyłowić jajka z wody, odsączyć i położyć na makaronie i posypać tartym serem.