Zgłoszenie

Barbara

Penne z pomidorami w towarzystwie dwóch serów z nutą pepperoncino

Głosy:  0

Składniki: 6 pomidorów ,2 ząbki czosnku, 1 suszona papryczka peperroncino, 1 kulka mozzarelli, świeża bazylia około dwie garści,sól, pieprz, parmezam – około pół szklanki startego, 300g makaronu penneBarilla, około dwie łyżki oliwy z oliwek.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, czosnek posiekać w drobną kostkę jak i świeże listki bazylii. Na patelnię wlać i rozgrzać oliwę, dodać rozgniecioną papryczkę peperroncino chwile smażyć, następnie dodać czosnek i listki bazylii i dalej smażyć. Uważać żeby nie przypalić czosnku około 2 minuty, dodać pokrojone w kostkę i sparzone pomidory, dodać sól i pieprz, według uznania, dusić całość pod przykryciem na małym ogniu około 10minut tak aby pomidory całkiem się nie rozpadły. Po tym czasie odkryć na około 4min aby sos trochę odparował, w między czasie ugotować makaron penne al dente według przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzić, dodać do sosu, wyłożyć na talerze, dodać mozzarelle pokrojoną w kostkę, posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii Smacznego!