Zgłoszenie
Składniki: Barilla Penne Rigate, bakłażan, 3 dojrzałe pomidory, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, płaska łyżeczka masła, świeża bazylia, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz do smaku, ser grana padano do dekoracji.
1. Bakłażana pokroić w kostkę, posolić, odstawić by puścił sok na około 20 minut. 2. W tym czasie pomidory sparzyć, pokroić w kostkę, cebulę poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę. 3. Odciśniętego bakłażana wymieszać z jedną łyżką oliwy z oliwek i smażyć na rozgrzanej patelni, pod koniec smażenia skropić sokiem z cytryny. Kiedy będzie już zarumieniony, ściągnąć z patelni. 4. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodać pomidory, w tym czasie mieszać czekając aż pomidory się rozpadną i zredukują, wtedy dodać odrobinę masła, sos stanie się balsamicznie gładki. 5. Dodać świeżo posiekaną bazylię, sól i pieprz do smaku, bakłażana, wymieszać i ściągnąć z ognia. 6. Makaron Barilla Penne Rigate gotować wg. instrukcji na opakowaniu. 7. Penne podawać z gorącym sosem, posypane serem grana padano lub innym twardym serem i listkami bazylii.