Zgłoszenie
Składniki dla 2 osób:
200g makaronu penne Barilla
1 pęczek botwinki (z większymi burakami)
2 ząbki czosnku
4 łyżki pestek słonecznika
½ jabłka
1 garść kiełków rzodkiewki
1 łyżeczka soku z limonki
2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oleju rzepakowego.
W tym samym czasie na czystej, suchej patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Gdy nabiorą koloru, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego oraz drobno posiekane buraczki z czosnkiem (użyłam do tego blendera). Po ok 10 minutach, gdy buraczki zmiękną dodajemy sok z limonki, pokrojone w drobną kostkę jabłko, kiełki rzodkiewki oraz posiekaną ½ pęczku botwinki. Doprawiamy świeżo zmieloną solą morską oraz kolorowym pieprzem. Łączymy z odcedzonym makaronem, podajemy na ciepło.