Zgłoszenie
Składniki:
około 0,5 kg mięsa z królika (dowolne elementy)
200 g makaronu penne Barilla
100 ml białego wytrawnego wina
5 łodyg selera naciowego
5 pieczarek
1 cebula
2 szklanki bulionu
4 łyżki oliwy z oliwek
warzywa białe z bulionu
sól, pieprz, kminek, papryka słodka
gałązka rozmarynu do dekoracji
Wykonanie:
Królika obsypujemy delikatnie solą i pieprzem i pozostawiamy na chwilę w tym czasie możemy pokroić cebulę w piórka, selera naciowego i pieczarki w większe kawałki. W rondelku podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej królika z jednej i z drugiej strony. Gotowego królika wyjmujemy z rondelka i po kolei podsmażamy cebulę, pieczarki i seler naciowy. Dodajemy przyprawy do smaku i jeszcze chwilę smażymy. Do warzyw dodajemy królika i podlewamy wszystko winem, kiedy wino się zredukuje dodajemy tyle bulionu, aby zakrywał warzywa i królika i powoli dusimy około 1,5 godziny. W połowie duszenia odlewamy trochę wywaru dodajemy do niego selera i pietruszkę (warzywa, na których gotował się bulion) i wszystko razem blendujemy na gładką masę i dolewamy do garnuszka. Zbledowane warzywa ładnie zagęszczą nam sos i dodadzą smaku. Penne Barilla gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gotowy sos podajemy z makaronem.