Zgłoszenie

Monika

Penne z cukinią, kabanosami na włoską nutę

Głosy:  0

Makaron gotujemy, w tym czasie pozostałe składniki przygotowujemy, razem wszystko mieszamy, po włosku doprawiamy, kiełkami i serem posypujemy i już ze smakiem sobie jemy.
Składniki na 3 porcje:
ok. 150 g PENNE RIGATE Barilla,
1 duża biała cebula,
1 mała cukinia,
ok. 50 g cienkich kabanosów,
szczypta cukru,
3 łyżki oleju rzepakowego,
sól do smaku,
mieszanka przypraw włoskich,
pieprz czarny świeżo mielony,
świeże kiełki, dowolne np. brokułów, rzodkiewki,
ser parmezan.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
W ty czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Cebulę kroimy w wiórki, kabanosy na mniejsze kawałki, a cukinię za pomocą nożyka (obieraczki ) w słupki.

Rada: jeśli nie macie nożyka co kroi od razu w słupki, wystarczy pokroić cukinię po długości obieraczką do warzyw, a następnie nożem w cienkie paseczki.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem cukru i soli.
Dodajemy cukinię i całość smażymy ok. 3 min delikatnie mieszając.
Następnie dodajemy kabanosy, ugotowany makaron, doprawiamy pieprzem, włoską przyprawą, mieszamy i podgrzewamy.

Całość przekładamy na talerz, posypujemy bardzo drobno startym parmezanem (kto ile lubi) i dodajemy kiełki.
Smacznego