Zgłoszenie
Składniki:
500g makaronu penne
300g ciecierzycy z puszki
200g guanciale lub pancetty
50ml oliwy z oliwek
50ml białego wina półsłodkiego
pęczek świeżej kolendry
1 gałązka rozmarynu
dwie szczypty chili
świeżo mielony pieprz
Z guanciale lub pancetty odcinamy skórę (oddajemy ją ptaszkom), kroimy „boczek” w paski a następnie w słupki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy chili, podgrzewamy i wkładamy pokrojone guanciale/pancette. Na małym ogniu podgrzewamy zwartość patelni do momentu, aż „boczek” ładnie się wytopi.
Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy na patelnię razem z gałązką rozmarynu i winem, smażymy na małym ogniu przez 15 minut aż powstały sos się zredukuje.
Makaron gotujemy, mieszamy z zawartością patelni. Kolendrę siekamy, łączymy z makaronem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i podajemy.